Hot Melt yapıştırıcılar, %100 katı formda üretilen, solvent içermeyen, yüksek performanslı bir yapıştırıcı türüdür. Atommek olarak, Hot Melt yapıştırıcı üretim hatlarını ve formülasyonlarını anahtar teslimi olarak sunabilmekteyiz.
Esnek formülasyon yapısı sayesinde, açık zaman, yumuşama noktası ve yapışkanlık özellikleri, müşteri talepleri ve ihtiyaçlarına tam uyacak şekilde tasarlanabilmektedir. Farklı türlerde Hot Melt yapıştırıcılar bulunmaktadır:
- EVA bazlı Hot Melt yapıştırıcılar
- Poliolefin bazlı Hot Melt yapıştırıcılar
- Blok kopolimer bazlı Hot Melt yapıştırıcılar (PSA-Pressure Sensitive Adhesive)
- Poliamid bazlı Hot Melt yapıştırıcılar
Hot Melt yapıştırıcılar, birçok kullanım alanı bularak üretim proseslerinde yer edinmiştir ve çevreye ve insan sağlığına uygun bir yapıştırıcıdır. Başlıca kullanım alanları şunlardır:
- Matbaa
- Otomotiv
- Etiket
- Ambalaj
- Hijyen
- Yatak
- Ayakkabı
Sıcakta eriyen yapıştırıcılar solvent ve su içermezler. Isı kaybı ile belirlenirler ve bu, onlara çok hızlı bir kuruma hızı sağlar. İki gözeneksiz malzemeyi birbirine bağlayabilirler. Polimerler, yapışma mukavemeti ve bir derece esneklik kazandırır. Reçineler, yapışkanın sıcak haldeyken hemen yapışmasını sağlar. Balmumu, yapışkanı inceltmek için kullanılır. Antioksidanlar, yapışkanın yüksek sıcaklıklarda korunmasına yardımcı olur.
Sıcakta eriyen yapıştırıcılar nasıl çalışır?
Sıcakta eriyen yapıştırıcılar, sıvı (erimiş) halde bir malzemeye uygulanır. Yapışkanın uygulanması ile ikinci malzemenin temas etmesi arasındaki süreye “açık zaman” denir. İkinci malzeme temas ettiğinde, yapışkan soğur ve hızla katılaşır. Bu aşamada, malzemelerin sıkıştırılması çok önemlidir.
Yapışmayı etkileyen faktörler nelerdir?
Sıcakta eriyen yapıştırıcılar, uygulandıkları sıcaklığa bağlı olarak etki gösterir. Yüzeyleri ıslatacak kadar sıvı (erimiş) olmalı ve soğumadan önce montaj için yeterince sıcak olmalıdır. Yapışkan yeterince sıcak değilse, sonradan başarısız olacak bir “soğuk bağ” oluşabilir.
Öte yandan, yapışkan çok yüksek bir sıcaklıkta uygulanıyorsa, çok uzun süre erimiş halde kalır ve sıkıştırma aşamasında hala yumuşak olabilir. Bu durumda, bağlantı üzerindeki herhangi bir baskı, bağın zayıflamasına veya sonradan başarısız olmasına neden olabilir.
Uygulama İpuçları:
- Yapıştırılacak malzemeler temiz, kuru ve toz, yağ ve gres içermemelidir.
- Sıcakta eriyen yapıştırıcı, doğru sıcaklıkta uygulanmalıdır.
- Malzemelerin ve çevrenin sıcaklığı yapışmayı etkileyebilir:
- Çok sıcaksa, yapışkanın kuruması uzun sürebilir.
- Çok soğuksa, yapışkan, malzemeler tam bağlanmadan önce katılaşabilir.
- Uygulanan yapıştırıcı miktarı bağı büyük ölçüde etkiler:
- Çok az yapışkan, bağın düzgün bir şekilde oluşmadan önce hızla soğumasına neden olabilir.
- Çok fazla yapışkan, bağın soğumasını geciktirir ve bağın zayıflamasına yol açabilir.